top of page

Kicsit többet a lézerfény-kezelés hátteréről

 

A név angolból származó mozaikszó: Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. LASER Ez magyarra fordítva annyit tesz: fényerősítés a sugárzás indukált emissziója révén.

 

A lézerfény „születése“ és tulajdonságai.

Egészen leegyszerűsítve, a születéshez olyan anyagra van szükségünk, amelyben az atomok úgy gerjeszthetőek, hogy egy fénykisugázásra alkalmas átmenet felső energiaszintjén több atom legyen, mint az alsó szinten, legalább egy rövid ideig. Ilyenkor megoldható az, hogy az atomok egymással csatolva, szinkronizáltan sugározzanak fényt. A keletkező fénykisugárzás hullámhossza az adott átmenetre jellemző, többnyire monokromatikus, koherens, poláros, és a sugarak párhuzamosak. Ezzel a LASER tulajdonságait le is írtuk.

 

Igazolták kutatások során, hogy a vörös fény jut a legmélyebbre a szöveteinkben. A biológiai hatás a poláros fény esetében erősebb és a regeneráló hatás tovább erősödik, ha a fény koherens.

A párhuzamos lézerfény-hullámok arra adnak lehetőséget, hogy az energia koncentráltan érkezzen a relatíve kis felületre, így ez a tulajdonság a sebészetben alkalmazható, a lézer kések esetében.

 

A kutatások szerint azt biztosan tudhatjuk, hogy a sejt alkotó elemei közül a mitokondriumra kifejtett hatása nyomán energetikailag befolyásolja a sejtműködést. Ez lehet egy magyarázata a szerteágazó alkalmazhatóságnak. A további kutatások vélhetően újabb titkokat fednek majd fel a LASER szerepéről.

Addig is élvezzük a jótékony hatásást,  hiszen a biostimuláció nyomán a gyulladáscsökkentő-, fájdalomcsillapító- és regeneráló hatás már igazolt.

 

 

Egy kis történelmi áttekintés:

1917 - Albert Einstein megjövendöli az indukált emisszió lehetőségét

1954 - Nicolai G. Basow, Alexander M. Prochorow, Charles H. Townes: megfejtik a LASER elméleti alapjait

1960 - Theodore Maiman: az első LASER gép megalkotása

Magyar vonatkozások:

1966 - Mester Endre a lágylézer hatását vizsgálva annak a sebekre gyakorolt gyógyító hatását mutatta ki

1981 - A  Központi Fizikai Kutatóintézet kutatócsoportja a LASER hatásainak elemzése során felismerte a poláros fény biológiai szerepét, gyógyító hatását

2012 - Rózsa Károly megalkotja a LASER sugarat biztonságos körülmények közé terelő optikai rendszert  (SafeLaser)

bottom of page