top of page

Szerzett lúdtalp, felnőttkori lúdtalp

 

A lúdtalp mindenki által ismert kórkép, a hétköznapjaink része.

A felnőttkorban gyorsan romló lúdtalp hátterében leggyakrabban a belboka alatt elhaladó, a túlterheléstől megnyúlt vagy elszakadt ín (tibialis posterior) funkciójának kiesése áll.

 

A panaszok a deformitás fokozódásával a külbokánál is megjelennek és lassan a környező ízületek teljes elkopásához vezetnek.

 

A konzervatív kezelés csak az állapot romlásának csökkentését célozza meg és sajnos, nem is mindig sikerrel.

 

Ha a gyógycipővel elért eredmény nem felel meg a hétköznapi élet által támasztott igényeknek, műtéti kezelést javaslunk.

 

A műtét során első lépésben a funkcióképtelen ín pótlását végezzük el, majd a láb statikai viszonyait korrigáljuk. A cél a sarok kóros billenésének és a hosszboltozat ellapulásának a helyreállítása. Ez álltalában a sarokcsonton és a láb belső élének csontján együttesen elvégzett beavatkozással, úgynevezett oszteotómiákkal érhető el.

 

Gondos fizikális- és rtg-, szükség esetén CT, MRI vizsgálat után kerül sor a személyre szabott kezelési terv felállítására.

 

Utókezelés: mivel komplex beavatkozásról van szó, az utókezelés is hosszabb. 6-8 hét tehermentesítés gipszsínben, majd további 4-6 hét fokozatos terhelés stabil „kezelőcsizmában“.

 

bottom of page