top of page

LÁBSEBÉSZET

BOKAÍZÜLETI KOPÁSOK

A felső ugróízület vagy bokaízület kopása leggyakrabban balesetek, sérülések után alakul ki. Sok esetben a sarokcsont tengelyeltérésével kombinálódik, illetve a boka instabilitása miatt a bokavillában az ugrócsont is kissé elbillenve áll.

Bokaízületi kopások Rodler-Med
Bokaízületi kopások Rodler-Med

KEZELÉS

A konzervatív kezelés lényegében magasszárú gyógycipő, ahol a cipő kérge elég merev és erős, hogy stabilan tartsa és mozgásában korlátozza a kopott, fájdalmas ízületet.

MŰTÉT

A lábsebészet olyan esetekben kínál korrekciós -azaz műtéti- lehetőséget, amikor a a gyógycipővel elért eredmény nem felel meg a hétköznapi élet által támasztott igényeknek.

 

A klasszikus műtét a boka elmerevítése, mely jól terhelhető, sokáig fájdalmatlan lehet, de a szomszédos ízületek túlterhelésével, azok fokozott kopásával a láb ismételten fájdalmassá válhat.

 

Modern műtéti megoldás a protézis implantáció, mely sikeres esetben fájdalmatlan terhelhetőséget biztosít, a bokaízület mozgatható marad, így a szomszédos ízületek nem lesznek túlterhelve. A kezelés hátránya, hogy hosszú távon ez a protézis is, mint a már jól ismert csípőprotézis, elkopik illetve kilazul.

 

Utókezelés: elmerevítéskor 6-8 hét tehermentesítés gipszsínben, majd 4-6 hét fokozatos terhelés „kezelőcsizmában“ vagy járógipszben. A protézis implantáció utókezelése egyénileg változhat, általában 6 hét kímélet; ebből 4 hét teljes tehermentesítés, 2 hét „kezelőcsizmában“ történő terhelés.

 

Amennyiben megtisztel bizalmával, alapos kivizsgálás után minden esetben egyénre szabott műtéti terv kerül felállításra.

bottom of page