top of page

LÁBSEBÉSZET

ÖREGUJJ ALAPÍZÜLETI KOPÁS,
HALLUX LIMITUS - RIGIDUS

Az öregujj alapízületében jelentkező beszűkült, fájdalmas mozgások  hallux rigidus vagy hallux limitus néven ismertek. A háttérben szinte minden esetben az öregujjhoz tartozó, emelkedett, magasan elhelyezkedő I-es lábközépcsont áll. Ilyenkor a láb átgördülésekor az öregujj alappercének bázisa nagymértékben feszül neki a magasan álló lábközépcsont fejének és ez fájdalmas porckopást eredményez.

RODLER-MED öregujj alapízületi kopás műtét előtt
RODLER-MED öregujj alapízületi kopás műtét után
RODLER-MED öregujj alapízületi kopás műtét előtt
RODLER-MED öregujj alapízületi kopás műtét után

KEZELÉS

A kezelés megkísérelhető konzervatívan „rigidusrugó“-val ellátott lúdtalpbetéttel vagy a normál cipőtalp speciális átalakításával (talpmerevítés és átgördülést segítő gördítő pelotta).

MŰTÉT

Az esetek jelentős részében a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, így a műtéti kezelés javasolt. A műtéti terv minden esetben az aktuális kopás szintjével kell harmonizáljon,törekedni kell az ízületi mozgás megőrzésére.

Ha az ízületi porc nincs a végletekig lekopva, mozgásmegtartó, a lábközépcsont fejének pozícióját korrigáló beavatkozást ajánlunk. Ezek a magasan álló fej lejjebb helyezését, valamint a lábközépcsont hosszának 2-3 mm-rel való megrövidítését célozza meg (Youngswick, illetve Waterman-Green műtét).

 

Gyakran szükséges a lábközépcsont fejének, a már lekopott felső területének eltávolítása. Ez „cheilectomia“ néven ismeretes.

 

Ha a lábközépcsont extrém mértékben kiemelkedik a fizoiológiás szintről, a hagyományos, eddig leírt eljárások nem nyújtanak kellő korrekciót. Ezen esetekben a beavatkozás a módosított Lapidus műtét, azaz a korrekció a lábközépcsont bázisa melletti ízületnél végzendő.

Abban az esetben, ha a porc teljesen lekopott, két lehetőséget ajánl az orvostudomány. Az egyik az ízület elmerevítése, melyet jó funkcionális eredményei miatt még az ízületi mozgás képességének elveszítése árán is javasolunk. A másik kezelési mód a protézis implantáció, ahol a funkcionális eredmény sajnos elmarad más ízületek, például a csípő protetizálása esetében elérhető jó eredménytől.

 

 

Utókezelés: 4-6 hét „kezelőcipő“ viselése és kímélet.

A módosított Lapidus eljárás esetén a gyógyulás hosszabb, 8-10 hét, a kímélet fokozottabb, műtét után a terhelés 6 hétig stabil „kezelőcsizmában“ lehetséges.

Az ízület elmerevítése esetén 6-8 hét „kezelőcipő“ viselése és kímélet szükséges.

bottom of page