top of page

KÉZSEBÉSZET

Pattanó ujj

Rodler-Med pattanó ujj műtét

A „pattanó ujj”, orvosi nyelven Digitus saltans a leggyakoribb kézen előforduló, ínhüvelyszűkülettel járó, ínhüvelygyulladás okozta elváltozás, amellyel orvoshoz fordulnak az emberek. Korábban főként középkorú háziasszonyok betegsége volt, napjainkban már a fiatalabb korosztályt is érinti az elektronikai eszközök, számítógépek rohamos terjedésével, napi 8-10 órás rendszeres billentyűzéssel, SMS-ezéssel az inak-ínhüvelyek túlterhelődnek, gyulladásos elváltozással reagálnak.

A helyenként megvastagodott felületes és mély ujjhajlító ín-inak mintegy „beszorulnak” az ínhüvelyükbe az ún. A1-es gyűrűk területén. Ezek a hosszú ujjaink esetében a tenyérben a tenyéri barázda és az ujjaink töve között található 1-2 cm-es szakaszok, a hüvelykujjnál pedig az ujj tövében a tenyéri oldalon elhelyezkedő anatómiai képlet.

 

A térszűkület a hüvelyfal nyálkahártyáját fokozott synovialis folyadék termelésére serkenti -ez a folyadék mintegy kenőanyagul szolgál az inak ínhüvelyben történő normális mozgásához-, ennek következtében kis idő elteltével a hüvelyfal nyálkahártyája is megvastagodik, az inak pedig mozgáskor eleinte csak nehezebben csúsznak, később meg-megakadva (pattanó hangot hallatva) dolgoznak, végül teljesen elakadnak.

TÜNETEI

A betegség kezdeti tünetei: az érintett ujj hajlításkor, nyújtáskor nehezebben mozog, a beteg az ujját vastagabbnak érzi, reggelre a tünetek rosszabbodnak, napközben enyhülnek, de állandósulnak. Esetenként kezdetben fájdalmatlan kis csomó is tapintható az érintett ujj hajlító ina ínhüvelyének területén a tenyérben.

 

Érinthet egy vagy több ujjat, ez utóbbi jellegzetes cukorbetegség esetén. Nagyon gyakran a domináns kéz hüvelykujja panaszos, fogáskor fájdalom jelentkezhet a hüvelykujj alapízületében és az egész ujjban is.

 

Vannak, akiknél a betegség ebben a stádiumban leáll, és kialakul egy tartós, fájdalmatlan, időnként „pattogó”ujj, mely nem okoz különösebb zavart a kézhasználatban. Ebben az esetben szükségtelen bármiféle beavatkozás, nem kell tartani egészségkárosodástól.

 

Ha a kezdeti szakaszban fordul a beteg orvoshoz, konzervatív kezelés segít a gyógyulásban.

KEZELÉS

A konzervatív kezelés lényege: elegendő ideig és megfelelő módon történő kímélet (minimum 2-3 hét, szükség esetén pihentető sín használata is), ezzel egy időben helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő krémek, tapaszok (nonsteroid, pl.Flector EP tapasz vagy gél), hűtés.

Indokolt esetben 1 max. 2 alkalommal, legalább 1 hetes időközzel steroid injekció is adható az ínhüvelybe szigorú sterilitás és gyakorlott,a kézsebészetben jártas szakember feltétele mellett.

MŰTÉT

A betegség krónikus tünetei: amennyiben a kezdeti tünetek állandósulnak, több mint 6 hete fennállnak, esetleg az el-elakadó ujj tartósan fájdalmassá válik. Ez a fájdalom lehet helyi, de kisugárzó jellegű is, akár a csukló, alkar is fájdalmas lehet az inak lefutása mentén, az ujjak ízületeiben is jelentkezhet duzzanat, feszülés érzés.

Amikor a betegség akadályozza a beteget mindennapi tevékenységében, a konzervatív kezelés nem járt eredménnyel vagy visszatérő panaszokkal állunk szemben, végső esetben az ujj teljesen mozgásképtelenné vált, akkor műtéti megoldás jön szóba.

 

A műtéti megoldás lényege: a szűk ínhüvelyszakasz (ínhüvelygyűrű) felhasítása, azaz az ún. ínhüvelybemetszés.

 

A beavatkozást – belgyógyászati és laborvizsgálatok után - ambuláns formában végezzük, a szakma szabályai szerint, steril műtéti körülmények között, vértelenítő mandzsetta mellett, helyi érzéstelenítésben.

 

Az érintett ínhüvely szájadéka felett – a hosszú ujjaknál a tenyéri redő mentén, azzal párhuzamosan, hüvelykujjnál az ujj tövében lévő redőben- 1-1,5 cm-es harántmetszést ejtünk, majd az ínhüvelyt hosszában felhasítjuk. Ha nyálkahártya szaporulatot (orvosi nyelven synovitis) találunk az ín vagy inak körül, azt is eltávolítjuk (synovectomia). Miután meggyőződtünk az ujj akadálytalan mozgásáról, zárjuk a sebet.

 

A műtét után másfél-két órás megfigyelés következik, majd a kötés meglazítása után a beteg otthonába távozhat.

 

Varratszedést a műtét után 10-14 nappal végzünk, addig a kötésben a kéz kímélete, felpolcolása mellett az ujj mozgatása javasolt.

 

Sebgyógyulás: 2 hét.

 

Teljes gyógyulás a műtéttől számított 3-6 héten belül várható.

bottom of page