top of page

LÁBSEBÉSZET

BOKASZALAG SZAKADÁS, INSTABILITÁS

Bokaszalag szakadás, instabilitás Rodler-Med

A gyakori „bokarándulás“ következménye lehet a boka instabilitása.

 

Első lépésben gyógytorna javasolt, amikor a stabilitásért felelős izmok funkciójának javításával kívánjuk pótolni a külboka szalag funkciókiesését.

KEZELÉS

Ha a gyógytornával elért eredmény nem felel meg a hétköznapi élet által támasztott igényeknek, műtéti kezelést javasolunk.

Az általam alkalmazott Broström-Gould plasztika majd minden esteben jó eredménnyel alkamazható. Jelentős instabilitást is sikeresen kezeltünk ezzel a műtéttel. Az eljárás során a külboka előtt kb 2 cm-el elhelyezkedő, harántul lefutó erős kötőszövetes szalagot rögzítjük a külbokához. A szalagplasztikát egy diagnosztikus arthroszkópia előzi meg, ezzel a felső ugróízületi porc állapotát tudjuk ellenőrizni, szükség esetén kezelni.

 

A műtét előtti vizsgálat során mindig keressük a láb egyéb deformitásait is, amelyek a boka ismételt megbicsaklásai mögött állhatnak. Ilyen lehet a sarokcsont kóros állása, melyet ha korrigálunk, a rendszeres bokasérülés egyik faktorát kiiktathatjuk.

 

Utókezelés: teljes tehermentesítés és gipszsín rögzítés 6 hétig, ha sarokcsonti korrekció is történt, további 6 hét fokozatos terhelés „kezelőcsizmában“.

bottom of page