top of page

KÉZSEBÉSZET

DeQuervain betegség

Rodler-Med DeQuervain műtét
Rodler-Med DeQuervain kezelés

A hüvelykujj I-es feszítőín-rekeszének szűkületével járó ínhüvelygyulladás, orvosi nevén „Tendovaginitis stenotisans de Quervain” az egyik leggyakrabban előforduló ínhüvelygyulladás -féle a kézen, ez indokolja kiemelt ismertetését. Elsősorban a nők körében gyakori, „háziasszony” betegségnek is nevezik. Manapság azonban nemre és korra való tekintet nélkül egyre több olyan beteg kerül látóterünkbe, akik rendszeresen számítógéppel dolgoznak.

Döntően a domináns kéz érintett, a hüvelykujj feszítése és hajlítása is fájdalommal jár a csukló szintjében, az I-es ínrekesz lefutásának megfelelően, ugyanitt nyomásérzékeny, néha csontkemény duzzanat is látható és tapintható. Esetenként az ínrekesz felett az inak mozgásakor hóropogáshoz hasonló hangjelenség is érzékelhető ( ún. crepitatio).

A betegség anatómiai alapja az, hogy az egyébként is szűk, merev falú I-es feszítőín rekeszben 2 ín – a hüvelyk hosszú terpesztője (abductor pollicis longus) és a rövid feszítője (extensor pollicis brevis) együtt helyezkedik el, az ínhüvelygyulladás következtében az inak körül fellépő szövetszaporulat miatt mintegy „beszorulnak” az inak a rekeszükbe, ez fájdalmat generál. A fájdalom mozgásbeszűkülést, mikrokeringési zavart okoz, ezáltal a gyulladásos szövetszaporulat még inkább megnövekszik, végül már egyáltalán nem tudja a beteg az ujját megmozdítani.

Ritkábban, de hasonló tüneteket okozhatnak olyan anatómiai elváltozások, melyek szintén szűkítik az inak mozgásterét, ilyenek pl. a rekeszbe mintegy „betüremkedő”, mozgáskor megszoruló, mélyen eredő izomhas vagy járulékos ín jelenléte.

DIAGNÓZIS

Mindig fontos a gondos fizikális és rtg-vizsgálat, mert a csuklónak ezen a területén számos más kórkép (differenciáldiagnosztika!) is hasonló panaszokat okozhat, csak pontos diagnózis után lehet sikeres a gyógyítás.

 

Amennyiben a panaszok frissek, első lépésben konzervatív kezelést javaslunk, nyugalomba helyezést, helyi- és szisztémás (gyógyszeres) gyulladáscsökkentést, ill. mikrokeringésjavító mágneses vagy lökéshullám terápiát.

MŰTÉT

A konzervazív kezelés eredménytelensége ill. a panaszok fokozódása esetén műtéti beavatkozást ajánlunk.

A műtétet - belgyógyászati és laborvizsgálatok után - ambuláns formában végezzük, a szakma szabályai szerint, steril műtéti körülmények között, vértelenítő mandzsetta mellett, vezetéses (ún. axillaris)- vagy helyi érzéstelenítésben, esetleg rövid altalásban.

 

A beavatkozás lényege, hogy a szűk I-es feszítőín-rekeszt teljes hosszában felnyitjuk a szűkületnek megfelelően, ha szükséges, a gyulladt, felszaporodott synovialis szövetet is eltávolítjuk.

 

A műtét után másfél-két órás megfigyelés következik, majd a kötés meglazítása után a beteg otthonába távozhat.

 

Varratszedést a műtét után 10-14 nappal végzünk, addig a kötésben a kéz kímélete, felpolcolása mellett az ujj mozgatása javasolt.

 

Sebgyógyulás 2 hét.

 

Teljes gyógyulás a műtéttől számított 3-6 héten belül várható az esetek többségében.

bottom of page