top of page

KÉZSEBÉSZET

Dupuytren kontraktúra

Dupuytren kontraktúra
Dupuytren kontraktúra után

A Dupuytren kontraktúra más néven az aponeurosis palmaris zsugorodásos megbetegedése jóindulatú, a tenyérben kemény, fájdalmatlan csomók vagy az ujjakra kemény kötegek formájában kifutó kötőszövetes elváltozás, mely az érintett ujjakat különböző mértékben behajlított helyzetben tarthatja.

 

A betegség pontos eredete nem tisztázott, a cukorbetegség, az epilepszia, alkoholbetegség mellett gyakrabban fordul elő, de egyes családokban örökletesen is megfigyelték, valamint bizonyos fizikai munkát végzők körében (aszfaltbontók, ütvefúrót használók) is gyakoribb. Valószínűsíthető, hogy a tenyeret érő, állandó „ütések”a tenyéri lemezt alkotó kötőszöveti sejtekben „sejtátalakulást” (orvosi nyelven metapláziát) indukálnak, ezáltal a szövet megkeményedik, a porcot képező szövethez válik hasonlatossá, „csomósodik”, zsugorodik.

Elsősorban férfiak megbetegedése, a 4-5. évtizedben jelenik meg, nőknél ritkább, inkább a 6-7. évtizedre tehető, viszont gyakrabban két oldali.

 

Két ritka formája is van, az egyik a talp kötőszövetes lemezét (aponeurosis plantaris) érinti, orvosi nevén Morbus Ledderhose.

A másik pedig a férfi nemi szerven, a makk kötőszövetében képez fájdalmas kötegeket, mely gyakran vizelési nehézséget és erekciós zavart is okoz. Ez az Induratio penis plastica.

Mindkettő előfordulhat a tenyéri megbetegedéssel együtt vagy önállóan is.

STÁDIUMOK

A betegség a tenyérben, ritkábban valamelyik ujj vagy ujjak tenyéri felszínén, a bőr alatt elhelyezkedő, azzal szorosan összekapaszkodó, fájdalmatlan csomó vagy csomók formájában jelentkezik. Van, hogy ebből a kezdeti stádiumból nem „megy tovább”, azaz az ujjak mozgása és a kéz használata akadálytalan marad.

Ebben az esetben nincs aktív orvosi teendő, felhívjuk a beteg figyelmét, hogy ha változást észlel, jelentkezzék ambulanciánkon.

 

A következő stádiumban már egy vagy több ujj tenyéri felszínére „ráhúzódó” kötegezettséget találunk a csomók mellett, ezek a heges kötegek már kisebb-nagyobb mértékben gátolhatják az érintett ujj/ujjak nyújtását az ún. alapízületben.

Ebben a stádiumban már műtéti beavatkozást ajánlunk, amennyiben a beteg életvitelét (fogáskészség változása) akadályozza a betegség vagy hirtelen rosszabbodást észlel.

KEZELÉS

Az utóbbi időben megjelent a gyógyszerpiacon egy injektálható „szövetoldó folyadék” kifejezetten Dupuytren kontraktúra kezelésére. Ez bizonyos esetekben kiválthatja a műtéti megoldást, leginkább akkor, ha az elváltozás nem előrehaladott ill. ha a műtét ellenjavallt a beteg általános állapota vagy egyéb betegségei miatt. E szer használata szigorúan gyakorlott kézsebész kezébe való, tekintettel arra, hogy a terület anatómiájának biztos ismerete elengedhetetlen a megfelelő helyre történő injektáláshoz, a szövődmények elkerülése érdekében.

 

A betegség legsúlyosabb, általában elhanyagolt formáiban az ujjak kontraktúrája, nyújtási képtelensége olyan fokot ér el, hogy a páciens tenyerébe mintegy „belefekszenek” az érintett ujjak, általában a gyűrűs- és a kisujj, a kéz használhatatlanná válik. Az összefekvő bőr „felázik”, gombásodás keletkezik, a sérülékeny hámréteg nem tud ellenállni a bakteriális fertőzéseknek, súlyos gyulladások keletkezhetnek.

Sajnos, ilyen esetekben nem mindig menthető meg az érintett ujj, mert a hosszú ideje fennálló kontraktúra az ujj vérellátását és idegellátását is károsítja, az ujjak hajlító inait pedig szintén zsugorítja. A megoldás csak műtéti.

MŰTÉT

A műtét lényege: vezetéses érzéstelenítésben vagy narkózisban, vértelenség biztosítása mellett a heges kötőszövetes lemez részleges vagy teljes eltávolítása, a betegség előrehaladottságától függően. Orvosi nyelven ezt a beavatkozást aponeurectomia partialis-nak vagy aponeurectomia totalis-nak nevezzük.

 

A műtét során az idegek és az erek kímélete mellett mintegy „lefejtjük” a bőrről és az érintett inakról ill. környezetükről a heges aponeurosist, oldjuk az ujjízületek kontraktúráját (ízületi tokbemetszést végzünk), szükség esetén bőrplasztikát alkalmazunk. Minden eset egyedi műtéti tervezést igényel. A cél a kézfunkció lehetőség szerinti legjobb helyreállítása.

 

A műtét után másfél-két órás megfigyelés következik, majd a kötés meglazítása után a beteg gipszsínben, a műtéti sebben drainekkel otthonába távozhat.

 

Drainkivételt 3 nappal a műtét után végzünk kötéscserével együtt.

 

Varratszedés a műtét után 10-14 nappal esedékes, addig a kötésben a kéz kímélete, felpolcolása mellett az ujjak mozgatása javasolt.

 

Sebgyógyulás 2 hét.

 

Teljes gyógyulás a műtéttől számított 6-8 héten belül várható az esetek többségében, aktív gyógytornával támogatva a folyamatot. A hosszú anamnézis, mely több éves, évtizedes is lehet, természetesen hosszabb gyógyulási időt, akár több hónapot vonhat maga után.

bottom of page