top of page

LÁBSEBÉSZET

KALAPÁCSUJJ, KARMOMÁLLÁSÚ LÁBUJJ

Rodler-Med kalapácsujj műtét

A „kalapács ujj“ illetve az egyéb kislábujj deformitások igen változatos képet mutatnak. A kialakult kóros lábujj állás hátterében megbújó anatómiai eltérések pontos megítélése elengedhetetlen a kezelés megtevezéséhez.

 

A betegek a láb fokozott nyomásnak kitett területein fájdalmat éreznek és a járás, cipőviselés csak panaszok mellett lehetséges.

Rodler-Med kalapácsujj műtét előtt
Rodler-Med kalapácsujj műtét után

VIZSGÁLAT

Ha megtisztel azzal, hogy megmutatja a panaszos végtagot, megvizsgálom a lábát, röntgenfelvételt készítünk és megbeszéljük, mi módon lehet segíteni a panaszokon. Amennyiben műtéti kezelésre van szükség, ebben is szívesen állunk rendelkezésére. A lábsebészeti gyakorlat majdnem minden műtéti típusát végzem, így minden problémára a megfelelő műtéti típust tudom felajánlani.

 

Ha úgy tekintünk a problémára, hogy „csak“ egy kalapácsujj, nagyot tévedhetünk. Pontosan fel kell mérni az egész láb állapotát, illetve stabil álláskor a láb statikai viszonyait, hiszen legtöbbször a kalapácsujjaktól távolabb kialakult statikai hiba áll a deformitás hátterében.

MŰTÉT

Ha a kialakult eltérés nem súlyos, akkor a klasszikus kalapácsujj műtét ajánlható. Ez a sorból kiemelkedő alapperc kellő megrövidítése. Gyakran ez nem elegendő, mert a régebb óta fennálló kóros helyzet miatt a feszítő ín és az alapperc tokja is megrövidült, így ezeken is a szükséges hosszabbítást el kell végezni.

Ezt a műtéti technikát kisebb módosításokkal az aktuális deformitáshoz tudjuk alakítani, így érhető el a lehető legjobb funkcionális és esztétikai eredmény.

 

Súlyosabb eltérések esetén a kellő eredmény a korábban leírt műtéttel már nem érhető el. A szembetűnő ujjelváltozás mellett fellelhető, kísérő elváltozásoktól függően dönthetünk az alapízület korrekcióját illetve a lábközépcsont „fejének“ eltolásos áthelyezését eredményező oszteotómiák mellett, az elért korrigált helyzetet átmenetileg, a gyógyulás idejére, tűződróttal rögzítve.

 

Utókezelés: fájdalomfüggő terhelés „kezelőcipőben“ 4-6 hétig.

bottom of page